Vermindert biologische wijn de kans op een kater?
| On aug27,2019
Biologische wijn bevat minder potentieel schadelijke stoffen, zoals sulfiet. Volgens de telers verkleint dat de kans op een kater. Of die bewering klopt? Wij zochten het voor je uit!
Voortreffelijk
Waar je biologische wijn vroeger alleen bij de natuurwinkel vond, is hij tegenwoordig niet meer weg te denken uit het wijnrek. Zelfs toprestaurants als The Jane in Antwerpen en Chambre Séparée in Gent hebben biologische wijn op de wijnkaart staan. Omdat bio in is, en vooral omdat de smaak voortreffelijk is.
Volgens onderzoekers is de smaak van biologische wijn vaak ‘complexer’ dan die van gewone wijn. Ook sommelier Vincent De Coninck van Biodyvino is het daarmee eens: “Biologische wijnen proeven eerlijker en gebalanceerder. Ze kunnen ook krachtig zijn, maar ze behouden altijd de fijnere zuren, lengte en finesse.” (*)
Lieveheersbeestjes als bondgenoot
Een biologische wijnboer behandelt zijn wijngaard, druivenstokken, druiven en ook de wijn zo natuurlijk mogelijk. Zoals alles in bio begint het bij de kwaliteit van de bodem. Een gezonde bodem zorgt voor goede structuur, textuur en drainage, met voldoende voedingsstoffen en grote diversiteit van micro-organismen.
In zijn wijngaard gebruikt de wijnboer zoveel mogelijk organische, biologische meststof of compost voor de druivenranken, bij voorkeur van zijn eigen bedrijf. Hij kiest in de eerste plaats voor natuurlijke gewasbescherming want chemische producten zijn verboden in bio. Zo zet hij bv. natuurlijke vijanden in tegen plagen, zoals lieveheersbeestjes die bladluizen heerlijk vinden.
Minder sulfiet, dus kleinere kater?
Bij het maken van de wijn – de vinificatie – komen geen kunstmatige smaak-, geur- of kleurstoffen te pas. Het bewaarmiddel sulfiet komt immers van nature voor in wijn en helpt de wijn te bewaren. Ook bestrijdt sulfiet ongewenste schimmels en bacteriën en beschermt het de wijn tegen oxidatie (= zuur worden onder invloed van contact met zuurstof). Meestal wordt er tijdens de vinificatie extra sulfiet aan de wijn toegevoegd, maar bij biowijnen wordt die hoeveelheid sterk beperkt.
Biologische wijn bevat veel minder sulfiet: de maximale dosis ligt 25 à 30% lager dan in niet-biologische wijn.
Dit geeft biologische wijn volgens telers nog een ander voordeel: minder kans op een kater! De grootste oorzaak van een kater is natuurlijk in eerste instantie de alcohol. En die zit ook in biologische wijn. Maar sulfiet zou ook bijdragen aan die bonkende kater van de volgende ochtend. Biologische wijn bevat veel minder sulfiet: de maximale dosis ligt 25 à 30% lager dan in niet-biologische wijn. Sommige biowijnen bevatten zelfs helemaal geen sulfiet!
Testcase: Biowijn vs. niet-biowijn
Minder vervelende katers, minder schadelijke stoffen en beter voor het milieu: geen wonder dat biologische wijnen aan een opmars bezig zijn. Maar klopt het dat je beter een avondje doorzakt met biologische wijn dan met ‘Chateau Migraine’? Wijnliefhebber Michelle Defooz was nieuwsgierig en deed mee aan een test.
Michelle: “Ik wist vooraf niet wanneer welke wijn geschonken zou worden. De eerste avond nipte ik een behoorlijk aantal glazen leeg. Dat heb ik de volgende ochtend geweten! Ik werd wakker met een rampzalige kater. Knallende koppijn, misselijk … Niet zo prettig.
De week nadien volgde de tweede ronde: ik kreeg exact evenveel glazen wijn geserveerd als die eerste keer en dronk ze gewillig leeg. Tja, in naam van het onderzoek, hè (lacht). Het effect was de volgende ochtend opvallend. Ik was niet helemaal m’n fitte zelf, maar voelde me wél een stuk frisser dan de week voordien. Van een stevige kater was deze keer geen sprake. Oef!
Toen volgde de onthulling: de eerste week werd er gewone wijn geserveerd, de tweede week biowijn. Ik denk dat het afhankelijk is van persoon tot persoon of je een kater krijgt van biowijn, want er bestaat voorlopig geen wetenschappelijk onderzoek dat mijn ervaring staaft. Maar ik bestel voortaan toch biowijn!”
Bron: allesoverbio.be