Groentechef Frank Fol is een duivel-doet-al. Al jaar en dag kookt hij enthousiast met groenten, intussen ook volop met biogroenten. Eén van zijn activiteiten is lekkere recepten bedenken voor de biologische foodbox van Ekomenu. Waarom is hij zo enthousiast over bio?

Liefde voor groenten

Frank Fol is niet alleen officieel De Groentekok® van België, maar ook kookboekauteur, gastchef op de Olympische Spelen, tv-kok, bedenker van ‘Beste Groenterestaurant’ en een drukbezette ondernemer. Een van zijn ideeën is We’re Smart®, een platform voor de beste groenterestaurants en chef-koks wereldwijd. Op dit moment werkt hij vooral als consultant voor bedrijven die zijn expertise rond fruit en groenten nodig hebben. Zijn focus is glashelder: “Ik hou mij alleen bezig met acties waarin groenten en fruit de hoofdrol spelen.”

Op zijn website is Fol haast lyrisch over groenten: “De kleuren, de vormen, de glans, het gebladerte, de stelen en de geuren doen mij denken aan de toebereidselen van een feestmaal.” Die liefde voor groente en fruit begon vanuit zijn hang naar creativiteit: “Groenten zijn fantastisch, ze bieden zoveel mogelijkheden! Ik heb 51 technieken ontwikkeld om groenten en fruit te bereiden. Zo creëer je echt een nieuwe wereld vol smaken. Als ik kook of een nieuw recept maak, dan vertrek ik altijd bij de groenten, zij komen eerst.”

Topgroenten

Welke biogroenten eet de topchef zelf het liefst? “Zonder twijfel op nummer één: grondwitloof. En aardpeer misschien als tweede, dat is ongelooflijk lekker. Wat ik ook fantastisch lekker vind is kardoen!” (n.v.d.r. kardoen lijkt op een grote artisjok, je eet de bladstelen). Op z’n minst een verrassende keuze.

Witloof, aardpeer en kardoen - (c) VLAM

Hoe kwam Frank Fol eigenlijk op het spoor van bio? “Omdat ik groenten zo sterk promootte, vroeg ik mij op een bepaald moment af of ik het gezonde aspect nog kon versterken. Het moment was gekomen om een next step te doen: ik besloot om biogroenten te gaan gebruiken, zoveel mogelijk hier in België geteeld. De consumenten staan er echt voor open. Ik zie ook dat meer en meer chefs belang aan bio-ingrediënten hechten.”

Smaakt bio beter?

Wat zijn voor De Groentekok® dan de speerpunten van bio? “Iedereen is het erover eens dat groenten op je bord goed voor je zijn. En als je groenten lekker klaarmaakt, dan lust iedereen dat! Maar biogroenten hebben echt wel een extraatje.” Hij doelt daarbij zowel op de teeltwijze als op de smaak. “Gewasbescherming is in bio veel strenger gereglementeerd én gecontroleerd. Daardoor heb je de garantie op kwaliteit. En als resultaat krijg je een smaak die veel beter is. Ik vind dat er echt een enorm verschil van smaak is met niet-bio. En daar draait het uiteindelijk om in de keuken”.

Voor een Vlaamse krant deed Fol vorig jaar een smaaktest met rauwe groenten uit verschillende supermarkten, telkens niet-bio vs. Bio. Dat gaf een opmerkelijk resultaat. Van de tien groenten die hij proefde, vond hij in vijf gevallen de bioversie beduidend beter smaken (bij komkommer, witte kool, broccoli, wortel en courgette). De biocourgette en biobroccoli gaf hij zelfs de hoogste score! Bij de vijf andere groenten was de stand telkens gelijk. Al bij al een mooi resultaat voor bio.

Food in a box

Fol zet zijn creativiteit en liefde voor groenten in voor de biologische foodboxen van Ekomenu: samen met een team creëert hij doorlopend nieuwe recepten, natuurlijk met een groot aandeel biogroenten. Momenteel is Ekomenu de enige in Vlaanderen die biologisch gecertificeerde maaltijdboxen aan huis levert. Zo’n box geeft je één of meer originele recepten met de precies afgemeten ingrediënten erbij zodat je meteen aan de slag kunt. De voordelen? Je hoeft niet meer te bedenken wat je gaat eten, je hoeft geen boodschappen te doen, en je inspiratie krijgt een boost met allerlei nieuwe recepten. Handig voor wie gezond, milieubewust en toch lekker wilt eten.

De groentechef staat 100% achter het concept: “Het inspireert, het is gezonde voeding die snel klaar is, het zorgt voor afwisseling in je menu”. Elke maand test Fol zelf de Ekomenu-maaltijden zoals een gewone klant die krijgt en brengt daar verslag over uit: “De berekening van de ingrediënten is ook heel precies. Ik ben zelf altijd verrast als ik zo’n maaltijd klaarmaak hoe goed alles klopt! Dat komt omdat Ekomenu veel aandacht heeft voor het tegengaan van verspilling”. De maaltijden worden aan de deur geleverd in een lichtgewicht zak met het eten in plasticvrije, composteerbare verpakkingen.

Andere bioboxen?

In Vlaanderen doet Foodbag zijn best om regelmatig bioproducten in hun maaltijddozen aan te bieden: “We kiezen wekelijks voor seizoensgebonden en biologische ingrediënten waar mogelijk.”

De tegenhanger van Ekomenu https://www.ekomenu.be in Brussel of Wallonië is Little Green Box. Daar levert dit bedrijf “de enige biologische, lokale kookdoos zonder afval”.

Via: allesoverbio.be