Daarom kopen bijna 7 op 10 mensen bio-eieren!
| On dec17,2020
Welke eieren gebruik jij om een omelet te klutsen, een taart te bakken of soldaatjes in te soppen? Bijna 7 op 10 mensen kiezen daarvoor regelmatig bio-eieren. En dat is helemaal niet verwonderlijk.
Biologische eieren zijn de meest diervriendelijke eieren die er zijn. De pluimveeteler doet er alles aan om zijn pluimvee een goed leven te laten leiden. Goed om te weten: eieren zijn alleen bio als ze voldoen aan de strikte regels van de Europese biowetgeving.
Ruimte genoeg
Bio-eieren zijn afkomstig van kippen die iedere dag naar buiten mogen. Ze krijgen voldoende ruimte om binnen én buiten hun natuurlijke kippenmanieren te uiten: ze scharrelen lekker rond, nemen stofbaden in het zand, pikken lustig om zich heen, … Omdat de dieren voldoende afleiding hebben, zijn ze rustig en gaan ze niet in elkaars veren pikken.
Biokip eet biovoeder
Je bent wat je eet. Daarom krijgen biolegkippen biologisch voeder: granen en zaden die geteeld worden volgens de bioprincipes, dus zoveel mogelijk met gebruik van organische mest en natuurlijke gewasbestrijding en zonder genetisch gemodificeerde organismen. Uit onderzoek van het Nederlandse Louis Bolk Instituut blijkt dat kippen die biovoeding krijgen een beter immuunsysteem hebben.
Omgaan met ziekte
Wat doet de boer als een van zijn biokippen ziek wordt? In eerste instantie pakt hij dit aan met fytotherapeutische of homeopathische producten of spoorelementen. Heeft de kip toch antibiotica nodig, dan moet de boer een wettelijke wachttermijn respecteren voordat hij de eieren van die kip opnieuw als biologisch product mag verkopen. Die wachttijd is dubbel zo lang als bij gewone kippen! Je kan er dus zeker van zijn dat de eieren geen antibioticarestjes bevatten. In de biopluimveeteelt mag antibiotica ook niet preventief worden ingezet om bv. infecties te bestrijden.
Snavels
Wist je dat de snavels van kuikens soms worden ingekort of weggebrand (auw, redelijk pijnlijk)? Dat wordt gedaan omdat de dieren anders gaan verenpikken en elkaar zo kunnen verwonden. In de biopluimveeteelt is dit principieel verboden. Alleen uitzonderlijk wordt het in bio toegepast, bijvoorbeeld als de veiligheid van de dieren in het gedrang komt.

Hoe weet je of een ei bio is?
Elk ei dat je in de winkelrekken vindt, heeft een stempel met een code. Die ‘eicode’ bestaat uit 7 of meer cijfers en letters en vertelt je waar het ei vandaan komt. Is het eerste cijfer een 0, dan is het 100% zeker een bio-ei.
Kun je de eieren niet zien maar zie je ‘bio’ of ‘biologisch’ samen met het EU-biologo (‘het groene blaadje’) op de verpakking staan? Ook dan weet je zeker dat het ei van een biologische kip komt.
Tip: Hoe check je of je ei vers is?
- Leg het ei voorzichtig in een glas water.
- Blijft het op de bodem liggen? Dan is het een kakelvers ei.
- Blijft het ei drijven? Dan pak je beter een ander…
Via: allesoverbio.be