Is ‘natuurlijk’ ook altijd bio?
| On dec17,2020
Je struint door de winkel en probeert je aankopen zo gezond mogelijk te houden. Dus leg je enkel producten die biologisch en natuurlijk zijn in je mand. Laat je echter niet misleiden door het woord ‘natuurlijk’!
‘Natuurlijk’ is …?
De term ‘natuurlijk’ is erg rekbaar. Zo is een appel altijd natuurlijk, maar daarom nog niet biologisch geteeld. Er is geen afgelijnde definitie van het woord ‘natuurlijk’ en er is ook geen controle erop. Iedereen kan dus beweren dat z’n product natuurlijk is en dat woord op de verpakking plaatsen.
‘Natuurlijk’ betekent in het slechtste geval dat het product een of meerdere natuurlijke ingrediënten bevat of gemaakt is op basis van een natuurlijke grondstof. Zoetstoffen, smaakstoffen, quorn of zelfs gezichtscrèmes kunnen gepromoot worden als ‘natuurlijk’ omdat ze gemaakt zijn vertrekkende van (een paar) natuurlijke ingrediënten. Maar daarom zijn ze nog niet écht ‘natuurlijk’, laat staan biologisch.
Ga voor de garantie van bio!
Bij biologische voedingsmiddelen heb je wél de garantie dat het product 100% biologisch is. Dat betekent dat er zo milieu- en diervriendelijk mogelijk gewerkt wordt en dat het gebruik van chemisch-synthetische gewasbescherming, kunstmest, genetische modificatie (ggo’s), synthetische additieven en hulpstoffen, en kunstmatige verwerkingstechnieken in de biowetgeving verboden is.
Die garantie heb je omdat de term ‘biologisch’ wettelijk beschermd is voor voedingsmiddelen en omdat bioproducten strikt gecontroleerd worden. Je weet dus zeker dat het om producten of ingrediënten gaat die volgens de Europese biologische wetgeving zijn geteeld, gekweekt of verwerkt. Ook de verwerking van bioproducten is aan de strenge bioregels gebonden.

Laat je dus niet foppen: alleen het woord ‘bio(logisch)’ samen met het Europese biolabel (‘het groene blaadje’) bieden je 100% garantie op biokwaliteit!
Via: allesoverbio.be