Groente en fruit biologisch
| On jul31,2019Nu was ik bezig met het maken van mijn boodschappenlijstje, toen ik me eigenlijk het volgende afvroeg: ‘Welke groente en fruit kan ik beter bio kopen?’
Op biologische groente en fruit wordt namelijk veel minder bestrijdingsmiddelen gebruikt. Ik weet dat er op sommige groente en fruit best wel wat resten van bestrijdingsmiddelen zitten. Het lijkt me bijna overbodig om te zeggen dat het binnenkrijgen van deze middelen negatieve effecten kunnen hebben op je gezondheid. Ik ben geen expert op dit gebied, maar gezond lijkt het me niet.
Ik dacht dit even op te zoeken. Daar heb ik me in vergist. Ik kom namelijk verschillende lijstjes tegen. Deze zijn veelal verouderd of gebaseerd op Amerikaanse bronnen, zoals The Dirty Dozen en The Clean Fifteen. Daarnaast spreken deze lijsten elkaar tegen. Dat komt waarschijnlijk doordat de ene lijst gemaakt is op basis van Amerikaanse bronnen en de andere lijst op basis van Nederlandse bronnen. Zo staat bijvoorbeeld banaan op de ene lijst aan de schone kant en bij de ander op de vervuilende zijde.
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
Eenvoudig was het niet om een redelijk recente bron te vinden. Uiteindelijk kwam ik uit op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Hier kwam ik onderzoeksrapporten tegen met informatie over bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden op groente en fruit. De NVWA test elk jaar groente en fruit op de resten bestrijdingsmiddelen die erop zitten. Hierbij wordt er gekeken of de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen die erop zitten binnen de toegestane normen vallen.
Na het bestuderen van het NVWA-rapport ben ik heel wat wijzer geworden. Ik weet nu bijvoorbeeld dat groente en fruit wordt gecontroleerd op residuen van 400 verschillende soorten bestrijdingsmiddelen, maar ook hoe het NVWA bemonsterd. Ik vond het erg interessant om te lezen. Maar ik heb het rapport bestudeerd om te ontdekken welke groente en fruit het meeste en minste residuen bestrijdingsmiddelen bevatten.
Minste en meeste residue
In de onderstaande lijst van groente en fruit worden de minste residuen gevonden. Wat mij opvalt is dat er op deze lijst vooral groente staat. Er staan maar twee soorten fruit in.
- Aardappelen
- Bloemkool
- Broccoli (Europa)
- Rode biet
- Rode kool
- Witte kool
- Prei
- Uien
- Tomaat
- IJsbergsla
- Wortel
- Banaan
- Kiwi
Naast deze schone lijst wordt er geen lijst gegeven van groente en fruit die de meeste residuen bevatten. Wel wordt er geconcludeerd dat er bij aardbeien, druiven en citrusvruchten residuen gevonden worden van drie of meer verschillende bestrijdingsmiddelen. Meestal worden residuen gevonden van één of twee bestrijdingsmiddelen.
Wat mij ook opvalt is dat groente en fruit van buiten Europa de meeste overschrijdingen gevonden worden. Bij de onderstaande zeven landen is het percentage overschrijdingen het laagst. In deze lijst staan ook niet-Europese landen. Groente en fruit van binnen Europa bevat vaak de minste residuen is slechts gedeeltelijk waar, maar een heel begrijpelijke conclusie.
- Duitsland
- Costa Rica
- Chili
- Peru
- Frankrijk
- België
- Nederland
Wat koop ik nu biologisch?
Nu kochten we al het een en ander biologisch, zoals aardappels, havermout, brood en peulvruchten. Ook voor groente en fruit willen we vaker kiezen voor biologisch. Hierbij zullen we vooral kiezen voor meer biologisch fruit, omdat deze naar verhouding meer bestrijdingsmiddelen bevatten dan groente. Vooral de citrusvruchten willen we biologisch kopen, omdat hierop de meeste resten worden gevonden. Ook zullen we vaker kiezen voor biologisch appels, omdat we de schil hiervan eten en die bevat naast de meeste voedingsstoffen ook de meeste residuen van bestrijdingsmiddelen.
Kortom de volgende soorten fruit kopen we liever biologisch:
- Mandarijnen
- Sinaasappels
- Citroenen
- Appels
Voor al het andere groente en fruit zal ik bij het doen van de boodschappen de afweging maken tussen biologisch en niet-biologisch.
Bron: https://www.gewooneco.com/eco-doen/voeding/groente-en-fruit-biologisch/