Doen of niet: een schijfje citroen in je frisdrank?
| On aug27,2019
Bestel je soms een frisdrank, een kopje thee, of een cocktail? Dan zit daar ongetwijfeld wel eens een citroenschijfje in. En dat is niet zo onschuldig als het lijkt… Met biocitroen ga je alle risico’s uit de weg.
Lekker verfrissend, zo’n schijfje citroen. Het voegt smaak én kleur toe. Geen wonder dat het bij ieder café en restaurant in je frisdrank, water of thee dobbert. En ook bij alcoholische dranken als gin of tequila hoort een citroentje. Mét schil, natuurlijk. Bovendien vragen ook heel wat gerechten, zoals desserts of marinades, om citroenzeste in het recept. Kortom: citroen is een populair ingrediënt. Maar heb je er ooit bij stilgestaan dat deze citrusvrucht misschien niet zo gezond is als ze lijkt?
Let op met de schil!
In de schil en in het vruchtvlees van een citroen kunnen allerlei resten van gebruikte gewasbeschermingsmiddelen achterblijven. Toxicoloog professor Jan Tytgat van de KU Leuven vertelt: “Het probleem met citroen is dat de resten van die gewasbeschermingsmiddelen in je drank terecht kunnen komen, zeker in een warme drank als thee.”
Gangbare telers mogen weliswaar chemische verdelgingsmiddelen in kleine hoeveelheden gebruiken, maar de impact op onze gezondheid op lange termijn is moeilijk te onderzoeken en dus nog niet bekend. “Gewasbeschermingsmiddelen die in je lichaam worden opgenomen, kunnen een negatief effect hebben op je immuunsysteem en vruchtbaarheid”, legt Jan Tytgat uit. “Het is mogelijk dat sommige kankerverwekkend zijn.”
De schone variant
Serveer je thuis graag drankjes met een schijfje citroen erin, of verwerk je wel eens geraspte citroenschil in een gerecht? Gebruik dan de biovariant! Biologische boeren kiezen voor een gezonde aanpak en mogen van de biowetgeving slechts uiterst beperkt gesynthetiseerde gewasbeschermingsmiddelen gebruiken. Op de schil van biologische citroenen vind je daarom amper toxische stoffen, dus je hoeft je geen zorgen te maken over eventuele resten hiervan in je drank of gerecht.
De makkelijke variant
Heb je geen biocitroenen bij de hand, dan kun je beter een beetje citroensap in je drankje knijpen in plaats van een schijfje erin te dompelen. Professor Tytgat voegt hieraan toe: “In Oostenrijk is het een traditie om een minicitroenpers bij het glas te serveren. Dan kan je zelf sap aan je drankje toevoegen en komt de schil er niet aan te pas.”
Conclusie: gebruik biocitroen!
Door een citroen grondig te spoelen met kraantjeswater verwijder je stof, vuil en bacteriën, maar je spoelt er de restjes van gebruikte gewasbeschermingsmiddelen niet mee weg. Met een biocitroen ga je alle risico’s uit de weg.
Bron: allesoverbio.be